Ljus är också inomhusklimat

Ljus är också inomhusklimat

av Mathias Diemer, Elma Instruments

När man talar om inomhusklimat, tänker många på luftkvaliteten och talar om CO2, temperatur, luftfuktighet, drag osv.  På arbetsplatsen snackas det också naturligt om ljud och akustik. Men vi tillbringar många av våra vakna timmar under påverkan av komstgjord belysning. Därför är även ljus i hög grad en inomhusklimatparameter, som även den kan ha stort inflytande på vår hälsa.

Ljus är lux

För många är ljus fortfarande lux. Belysningsstyrka är därför den mest uppmätta parametern för ljus och en luxmeter är standardutrustning i många verktygslådor, från elektriker till arkitekter. Den rätta mängden ljus, alltså en passande luxnivå, är också mycket viktigt. Både för lite och för mycket ljus är ansträngande för ögonen, vilket kan leda till trötthet, spänningar och t.ex. huvudvärk. Den har också stor betydelse för energiförbrukningen, men det är en helt annan historia. 

Belysningsstyrka mäts i lux, men det är viktigt att välja rätt luxmeter. För ljus är mycket mer än det som ögat ser. Det synliga ljuset är endast en mycket liten del av spektrat, liksom ögat inte är lika känsligt för ljus vid alla synliga våglängder och infallsvinklar. Ögats känslighet för grönt ljus, är t.ex. flera gånger högre än för rött ljus. Ögats känslighet för ljusets spektrum V(λ) och infallsvinkel skall därför simuleras mycket noggrannt för att få en exakt mätning. Därför ser man ökade krav på användning av luxmetrar som håller t.ex. EN5032 klass C och B eller motsvarande. Dessa simulerar ögats uppfattning av ljus mycket exakt. Det spelar därför roll vilken luxmeter du väljer, eftersom stora mätavvikelser kan förekomma, om du inte använder ett avsett instrument för t.ex. mätning av LED.

Ljus är mycket mer än lux

I ”gamla dagar” var lux helt klart den viktigaste mätningen. Då det helt enkelt var en tråd som glödde, var ljuset alltid fint fördelat i spektrat, och färgåtergivningen därmed bra i en mjuk färgtemperatur. Glödtråden var också så pass trög, att ljuset inte flimrade märkbart vid spänningsändringar. Det är därför din gamla glödlampa inte blinkar när den ansluts till växelspänning, som släcker den 100 gånger i sekunden. Men med moderna, komplexa ljuskällor, har ljus blivit avancerad elektronik. 

Färgåtergivningen- och temperaturen kan ha betydelse för hur vi ”ser världen”, och därmed påverka vårt humör. Osynligt flicker, alltså flimret i lyset, pressar vårt nervsystem, och kan som yttersta konsekvens leda till epileptiska anfall. Inom lantbruket har man alltid vetat att flickerfri belysning är viktigt, eftersom korna producerar mindre mjölk och hönsen hackar på varandra, om ljuskvaliteten är dålig och belastad av flicker – vilket märks direkt på ekonomin. Men trots det accepterar vi flimrande ljus på våra kontor. När UV-komponenten i t.ex. LED belastar våra ögon, dygnsljuset påverkar vårt inre ur, gör det så att vår arbetsförmåga minskar. Konstgjort ljus påverkar oss dagen lång när vi uppehåller oss inomhus, och är därmed en av de mest konsistenta, men också översedda, inomhusklimatparametrarna, som påverkar våra liv och vår hälsa.

Vad skall vi göra?

Det som för bara några år sedan krävde ett laboratorium, och utrustning för miljoner, har blivit handhållet och priset har störtdykt. Luxmetrar, som ligger extremt nära det mänskliga ögat, säkrar korrekt luxmätning i alla belysningstyper, och spektrometrar mäter hundratals parametrar, med ett tryck på en knapp. En snabb utveckling, på bara några få år, har gjort att alla parametrar på en komplett belysningsanläggning nu kan mätas på plats, och inte bara den enskilda ljuskällan på laboratoriet. 

Hos Elma instruments har vi ett brett urval av luxmetrar för alla behov, och har valt att samarbeta med UPRTek gällande våra spektrometrar för mätning av alla parametrar på ljus. UPRTek erbjuder världens mest allsidiga, handhållna spektrometrar, som mäter alla tänkbara parametrar på ljus på ett par sekunder. Spektrometrarna från UPRTek kan dokumentera producentens armatur och ljuskälla, installatörens belysningsanläggning och ljusdesignerns beräkningar. Det är inte längre nog med ”bara” en luxmeter, för ljus är mycket mer än lux!

Ljus som inomhusklimat

När ventilationen fungerar som den skall, CO2 -nivån inte är för hög och man har kontroll på fukt och drag- men huvudvärken fortfarande dyker upp framåt dagen. Tänk då på ljuset både som en källa till välmående och produktivitet, som kan hjälpa vår kropp med t.ex. dygnsrytmstyrning, men också som en potentiellt skadlig parameter. Dåligt ljus kan påverka oss dagen lång. Kom ihåg att alla parametrar nu kan mätas med ett tryck på en knapp.
 

Se våra instrument, från enkla luxmetrar till avancerade spektrometrar här


Se mer på www.elma-instruments.se eller ring på 08-447 57 70