Fuktsökning - Utslag utan materialkontakt? - Antenneffekt

Fuktsökning - Utslag utan materialkontakt? - Antenneffekt

I sällsynta fall kan man uppleva att man får utslag på fuktsökningsinstrumentet utan att detta är i kontakt med något material. Dessa spökutslag vid användning av insticks- och hammarelektroder beror på de så kallade antenneffekterna. Antenneffekter orsakas av ledningsförmågan i elektroderna och förstärks av fukten i den omgivande atmosfäriska luften. I praktiken kommer utslag från antenneffekter ligga i den låga delen av mätområdet, normalt mellan 6,5 och 9% WME.

WME-värden under 10% är mycket torrt och uppstår vid mycket höga resistansvärden i träet eftersom resistansen stiger exponentiellt som en funktion av träets ökade torrhet. Därför uppstår fenomenet med spökutslag uteslutande i denna del av mätområdet.

Det skall nämnas att antenneffekter inte har inflytande på instrumentets mätningar och kalibrering. Är man osäker på om instrumentet fortsätter att mäta korrekt kan man med vissa instrument utföra ett självtest. Alternativt kan instrumentet testas mot ett kalibreringsblock eller -platta.

Det finns ett större utbud av mätinstrument från Protimeter och Tramex som både kan göra fuktsökning, WME-mätning och vissa har möjlighet att koppla till externa prober. På varje instrument är det lätt att se om en extern kalibreringsplatta måste användas för självkontroll eller om instrumentet har inbyggd självkalibrering.

Se vårat utbud här

Exempel på luftutslag

Exempel på resistansvärden för en typ av trä:

Vid 10 % är resistansvärdet ca. 630 MΩ

Vid 9 % är resistansvärdet ca. 1660 MΩ

Vid 8 % är resistansvärdet ca. 4780 MΩ

Vid 7 % är resistansvärdet ca. 22.400 MΩ